Ostalo 20. listopad 2016.

Razvoj turizma jedna od najvažnijih strategija PGŽ​

Razvoj turizma jedna od najvažnijih strategija PGŽ​
U Mošćeničkoj Dragi održan susret župana Zlatka Komadine s gradonačelnicima i općinskim načelnicima Primorsko- goranske županije. 

Na susretu je predstavljen prijedlog Strateškog plana razvoja turizma Kvarnera sa Strateškim i operativnim marketing planom 2016.- 2020. te projekt "27 susjedstva- nova kulturna mreža u PGŽ”.

Župan Komadina podsjetio je da je strategija razvoja turizma jedna od najvažnijih strategija naše turistički jake županije. Naime, strateški krovni dokument je preduvjet za povlačenje sredstava iz Europske unije.

"Ova Strategija je vrlo ozbiljno napravljena, iskomunicirana po terenu u našim mikroregijama u tematskim radnim skupinama i kvalitetna je analiza stanja. Posebno je bitno kako produžiti pred i post sezonu, kako iz istih kapaciteta izvući i više noćenja, više dolazaka, a u konačnosti više potrošnje. U konačnosti zapravo rast bruto društvenog proizvoda na svim vidovima vezanim uz turizam", istaknuo je Komadina.

Strategija uključuje niz atrakcija i događanja koji privlače turiste, s naglaskom na kulturu, sport i zdravlje. Jučer, prvog dana susreta, posebna tema bila je predstavljanje Žičare Učka. Sastanku je prisustvovao nadbiskup Ivan Devčić jer se kroz promoviranje kulturno-povijesne baštine zajednički izdaje knjigu o sakralnoj baštini Primorsko- goranske županije. Iako strategija predviđa povećanje broja smještajnih kapaciteta za 7.500 kreveta do 2025. godine, naglasak nije na kapacitetu, već na boljem iskorištavanju postojećeg turističkog prometa. Kako je zabilježena relativno slaba potrošnja turista, potrebno je ponuditi dodatne sadržaje kako bi se ona povećala.

Načelnik Mošćeničke Drage Ratko Salamon istaknuo je kako su sastanci župana s čelnicima jedinica lokalne samouprave dobra prilika da se čelnici upoznaju s novostima i projektima u upravnim odjelima Županije jer imaju priliku postaviti pitanja, upozoriti na probleme i uskladiti mišljenja, a jedna od centralnih tema ovog susreta je upravo razgovor o izradi Strateškog plana razvoja turizma našeg Kvarnera.

"U Mošćeničkoj Dragi je turizam najvažnija gospodarska djelatnost. Uslužne djelatnosti, trgovina, ribarstvo i nešto malo poljoprivrede, sve je u funkciji turizma i ljudi koji ovdje žive su zaista okrenuti turizmu. Naravno, nastojimo ga razvijati na specifičan način, sačuvati kulturne, povijesne, prirodne resurse i na tome temeljiti naš budući razvoj", istaknuo je Salamon.

Izvor: PGŽ