Ostalo 11. svibanj 2022. Izvor: ARC

Sve je spremno za ARC- najveću pustolovinu u Hrvatskoj

Sve je spremno za ARC- najveću pustolovinu u Hrvatskoj
Od 16. do 20. svibnja Kvarner i Gorski kotar ugostit će 46 ekipa sa 6 kontinenata, uključujući i aktualne svjetske prvake “Swedish Armed Forces Adventure Team” na trećem izdanju pustolovne utrke Adventure Race Croatia.

Ove godine natjecatelji jedne od najpopularnijih utrka Svjetske pustolovne serije ARWS svoju pustolovinu započet će u Baški na otoku Krku. Utrka je, kao i u prošlom izdanju rasprodana u samo jednom danu što govori o atraktivnosti i kvalitetnoj organizaciji koja je izuzetno zahtjevna.

Ovaj sport iznimne izdržljivosti jedan je od najtežih sportova na svijetu, a kombinacija fizičke i mentalne snage te timskog duha, čini ga jedinstvenim i pomiče granice ljudskih mogućnosti. 


Koncept pustolovne utrke je takav da četveročlane ekipe, s barem jednim članom suprotnog spola, uz pomoć kompasa i karte prolaze stazu od preko 590 kilometara hrvatskih divljina samo vlastitom fizičkom izdržljivošću i to hodajući/trčeći, vozeći bicikl i veslajući. Utrka se odvija bez stajanja kroz pet dana i natjecatelji su ti koji odlučuju o svojoj strategiji kretanja, odmora i povremenog kratkog sna. Uz pomoć orijentacijskih karata navigiraju najbolji put između kontrolnih točaka, a cilj je sakupiti ih sve u što kraćem vremenu. Trasa utrke je u potpunosti tajna do samog starta, kada se natjecateljima zapečate telefoni i onemogućuje komunikacija s vanjskim svijetom. Svako izdanje utrke Adventure Race Croatia potpuno je jedinstveno s novom stazom, dok su natjecatelji prije starta upoznati samo s dužinama dionica, visinskim razlikama i opremom koju dobivaju na tranzicijskim zonama. 

Direktoru utrke, Igoru Dorotiću, cilj je pokazati svijetu najljepše dijelove hrvatske prirode, pa se staza za svako izdanje Adventure Race Croatia istražuje i kreira mjesecima ne bi li se sklopila u savršenu pustolovinu koja će natjecateljima ostaviti vječne uspomene i vraćati ih u Hrvatsku u vlastitom aranžmanu. Igor Dorotić je jedan od glavnih sudaca ARWS- a, te je do sada sudio na nekoliko Svjetskih pustolovnih prvenstava, a svojom strašću za pustolovinom i vrhunskim poznavanjem domaćeg terena uspio je Hrvatsku dovesti među top outdoor destinacije na pustolovnoj sceni i pokazati da ona nudi puno više od samo prekrasnog Jadrana. 


Dok ovaj događaj natjecatelje odvodi u najskrivenije kutke divljine, ali i vlastitog uma, svi ostali njihovu avanturu mogu pratiti na online tracking platformi Track The Race, gdje se u svakom trenutku mogu vidjeti lokacije ekipa i njihovo kretanje. Oni često donose različite navigacijske odluke, dobre ili loše, što je zanimljivo pratiti iz perspektive gledatelja, kao i prekrasnu prirodu kojom prolaze.

Bez obzira na to što je Adventure Race Croatia projekt Igora Dorotića i njegove partnerice Ane Rumiha, izvedba projekta ovog obujma moguća je jedino uz 50 vrhunskih volontera koji godinu za godinom poklanjaju svoj tjedan i ulažu trud sličan onome samih natjecatelja. Od danonoćne vožnje kombija i prebacivanja opreme natjecatelja do čuvanja tranzicijskih zona u divljini i brige oko sigurnosti. Volontiranje na ovoj pustolovnoj utrci sa sobom donosi i čari svojevrsne pustolovine. Utrku su prepoznale i podržale turističke zajednice otoka Krka, Valamar hoteli i Nektar Natura te svojim partnerstvom omogućile realizaciju ovog svjetski poznatog pustolovnog događaja.
 
Svojom kvalitetom, organizacija  ARC- a dobila je otvorenu mogućnost biti domaćin Svjetskog pustolovnog prvenstva u narednim godinama što znači kontinuiranu mogućnost predstavljanja Hrvatske svijetu kao jedinstvene outdoor destinacije te bi podrškom Ministarstva turizma i sporta ovom projektu, Hrvatska se doista mogla brendirati kao top sportsko-turistička destinacija u svijetu.