Ostalo 6. siječanj 2022.

Tko su sveta tri kralja?

Tko su sveta tri kralja?
Prateći zvijezdu repaticu Baltazar, Melkior i Gašpar prema evanđelju su došli u Betlehem pokloniti se novorođenom Isusu. Kao darove su donijeli zlato, tamjan i smirnu. 
 
Katolici danas slave jedan od najstarijih blagdana, Sveta tri kralja ili Bogojavljanje. Prema evanđelju po Mateju Sveta tri kralja, Baltazar, Melkior i Gašpar, došla su s istoka, sljedeći betlehemsku zvijezdu, nakon što im je Bog javio rođenje Spasitelja.
 
Trojica mudraca su stigla iz različitih dijelova svijeta, Europe, Azije i Afrike. U Jeruzalemu ih je primio kralj Herod, koji ih je pokušao prevariti te preko njih doznati gdje se nalazi Isus, kako bi ga mogao ubiti. 
 
Tek rođenog su Isusa mudraci pronašli u Betlehemu te mu poklonili zlato kao kralju, tamjan kao Bogu te smirnu kao čovjeku. Bog im je potom zapovjedio da se ne vraćaju Herodu već da kući pođu drugim putem.

Nakon smrti kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, gdje ih je pronašla sv. Jelena Križarica, poslije čega su premještene u Milano, a potom u katedralu u Kolnu, gdje se i danas nalaze.
 
Blagdanom Sveta tri kralja ili Bogojavljanjem počinje blagoslivljanje kuća i stanova. Tom prilikom iznad vrata se stavljaju inicijali trojice kraljeva “G”, “M” i “B”, Gašpara, Melkiora i Baltazara.

Komentari