Ostalo 23. ožujak 2021.

Vojarna u Klani postaje dom za starije “Prsten”

Vojarna u Klani postaje dom za starije “Prsten”
Budući Dom, koji će omogućiti dodatne smještajne kapacitete za starije osobe, nalazio bi se na lokaciji bivše vojarne u Klani. 

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, župan Zlatko Komadina, kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović te načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja potpisali su Sporazum o sudjelovanju u projektu uspostave Doma za starije osobe “Prsten”. 


Projekt će se nastojati realizirati prvenstveno sredstvima EU, prijavom na odgovarajuće natječaje ili iz srodnih izvora financiranja. Budući Dom, koji će omogućiti dodatne smještajne kapacitete za starije osobe, nalazio bi se na lokaciji bivše vojarne u Klani. 

Inicijativa čelnika iz Riječkog prstena

Prema riječima župana Zlatka Komadine od strane PGŽ spremno je prihvaćena ova vrijedna inicijativa čelnika iz Riječkog prstena da se napušteni prostori bivše vojarne prenamjene u dom za starije. 


“Idejni projekt već je izrađen, a projektnu dokumentaciju PGŽ će financirati s 50 posto iznosa, ostalo recipročno gradovi i općine. Budući da je riječ o investiciji procijenjene vrijednosti od oko 100 milijuna kuna namjera je ovaj projekt u novoj financijskoj perspektivi EU kandidirati na europska sredstva. Objekt bi bio kapaciteta 200 korisnika, a organizacijski bi postao ispostava našeg Doma Kantrida”, rekao je župan.

Prenamjena bivših vojarni i u drugim sredinama?

Načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić zahvalila se županu i kolegama na podršci ovoj inicijativi te rekla kako bi ovaj projekt mogao biti model prenamjena bivših vojarni u ovakve objekte i u drugim sredinama. 


Kako je prezentirajući idejno rješenje istaknula pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, dokazana je izvrsnost Primorsko- goranske županije u implementaciji visokih standarda upravljanja u području socijalne skrbi. 

Poslovanje Doma za starije osobe “Prsten” bazirat će se na modelu kućanskih zajednica i Eqalin europskom standardu kvalitete. Modelom kućanske zajednice kao suvremenim konceptom rada u domovima za starije osobe stvara se okruženje slično obitelji.