Bakar 3. svibanj 2022.

Nemoguće zamisliti vrijeme kad Bakar nije imao knjižnicu

Nemoguće zamisliti vrijeme kad Bakar nije imao knjižnicu
Gradska knjižnica Bakar ostavila je neizbrisiv trag, a kako brojni korisnici kažu “nemoguće je zamisliti vrijeme u kojem nismo imali našu knjižnicu”.

Uz brojne uzvanike i goste, bakarska je knjižnica jučer proslavila svoj 15. rođendan. Slavlje je uveličao mladi glazbeni umjetnik, gitarist Natko Štiglić izvedbom skladbi koje su sačinjavale repertoar klasične glazbe i flamenca. U Natkovim skladbama uživali su baš svi, podržavši ga gromoglasnim pljeskom nakon svake izvedbe.


Publika je imala priliku premijerno pogledati film “Grad u knjizi” koji prikazuje djelovanje i poslanje Knjižnice u njenih 15. godina. U tom kratkom filmu, prikazan je samo djelić svega što je knjižnica postigla od 2007. godine, kada je za korisnike otvorila svoja vrata i postala aktivni sudionik u lokalnoj zajednici. Od godišnje Nagrade Grada Bakra, međunarodne prepoznatljivosti i sudjelovanja na međunarodnim kongresima u Kini, Poljskoj, Makedoniji; s preko tristotinjak različitih kulturnih događanja za sve skupine korisnika, do svakodnevne uslužne djelatnosti, Gradska knjižnica Bakar ostavila je neizbrisiv trag, a kako brojni korisnici kažu “nemoguće je zamisliti vrijeme u kojem nismo imali našu knjižnicu”. Spomenuti film potpisuje Creative Media. 


Publici se obratila ravnateljica Gradske knjižnice Bakar Dolores Paro- Mikeli zahvalivši svima koji su u ovih petnaest godina sudjelovali u radu knjižnice te na bilo koji način pridonijeli njezinom uspješnom poslovanju i prepoznatljivosti u lokalnoj zajednici, a i šire. 


Gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić izrazio je čestitke Knjižnici i njenom kolektivu. Prisjetio se i početaka izgradnje Knjižnice kao i ljudi koji su doprinijeli njenom nastanku. Istaknuo je važnost Knjižnice za zajednicu te njezin snažan utjecaj na lokalnu sredinu. 


Svi prisutni imali su priliku razgledati izložbu “Naših prvih 15. godina” postavljenu u galerijskom prostoru knjižnice. Izložbom se pokušalo retrospektivno obuhvatiti 15. godina rada i djelovanja knjižnice. Mnoštvom izloženih fotografija izložba budi sjećanja, a gotovo i ne iznosi činjenice. Vizualno dočarava zbivanja, budi maštu, razgaljuje i pobuđuje emocije. Svi zainteresirani izložbu mogu razgledati u radno vrijeme knjižnice do kraja rujna.


Počašćena dragim gostima i vjernom publikom, uz kušanje Stare Bakarske vodice i Bakarske torte, Gradska knjižnica Bakar proslavila je svoj 15. rođendan u dobrom raspoloženju.