Bakar 28. svibanj 2021.

Turističkoj zajednici Grada Bakra nagrada Simply the Best

Turističkoj zajednici Grada Bakra nagrada Simply the Best

Turistička zajednica Grada Bakra osvojila nagradu "Simply the Best” u kategoriji Novi projekti te u suradnji s Turističkom agencijom Via Mea nagradu za unapređenje turističke ponude

Projekt turističke zajednice osmišljen u doba korona krize pod nazivom Baštinska škrinjica dobitnik je nacionalne godišnje nagrade Simply the Best za 2020. godinu. Ovu nagradu za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije, tradicionalno dodjeljuju UHPA- Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

U doba epidemije i vrlo zahtjevnim uvjetima rada, u kojem je posebice turistički sektor stavljen na kušnju, TZG Bakra iskazala se svojom kreativnošću te se svojim inovativnim projektom okitila i vrijednom nagradom. Osvojene su dvije Simply the best nagrade.


Turistička agencija “Via Mea” osvojila je nagradu u kategoriji Putnička agencija- Suradnja s lokalnom zajednicom za unapređenje turističke ponude grada Bakra i za razvoj novog turističkog proizvoda- baštinske gastro manifestacije Tuna fest. 

“Baštinska škrinjica” osvojila je nagradu u kategoriji- Novi projekt u turizmu za izvrsnost, kreativnost i unaprjeđenje turističke ponude destinacije.

“Projekt Baštinske škrinjice nastao je iz potrebe da se, unatoč posljedicama epidemije, nastavi s radom i da se na kreativan način i uz podršku lokalne zajednice premoste smanjeni budžeti u uvjetima otežanog turističkog funkcioniranja. Cilj Baštinske škrinjice je animiranje lokalnog stanovništva u svrhu prikupljanja i očuvanja vrijednog baštinskog materijala. Brojni stanovnici i zaljubljenici u bakarski kraj odazvali su se pozivu turističke zajednice šaljući joj fotografije, stare razglednice, autorske pjesme, priče i zanimljive zapise o raznim povijesnim ličnostima. U škrinjici su pohranjeni Praputnjarski zapisi te brojne zanimljive priče poput one o slijepom bakarskom vodonoši, Ivanu Čopu, koji je živio u Bakru krajem 19. stoljeća”, ističe Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra. 


Svoje mjesto u škrinjici pronašla je i priča o ženama bakarske obitelji Roberti koje su, više od 150 godina, s koljena na koljeno prenosile i brižno čuvale recept za Bakarsku tortu. Turistička zajednica Grada Bakra u suradnji s pekarom “Vrbnik” uspjela je oživjeti taj recept i u svoju ponudu uvrstiti “Bakarsku tortu”, slasticu raskošnog okusa čime se dodatno obogatila gastronomska ponuda Grada Bakra.

“Zahvaljujemo se cjelokupnom timu agencije Via Mea na odličnoj suradnji te svim udrugama i pojedincima koji su sudjelovali u realizaciji Tuna festa kojim je započeo izletnički turizam u Bakru. Od srca se zahvaljujemo i svim našim suradnicima i svim dragim ljudima koji su vrijedno punili našu baštinsku škrinjicu. Svi oni zaslužni su za osvajanje ove prestižne nagrade, koja nam je vjetar u leđa da budemo još bolji i kreativniji u daljnjem radu”, zaključila je Jelušić Marić.