Čavle 5. ožujak 2021.

“Cernički Križni put” ove će nedjelje doživjeti praizvedbu

“Cernički Križni put” ove će nedjelje doživjeti praizvedbu
“Cernički Križni put”, oratorij za orgulje, violinu i vokal doživjet će svoju praizvedbu u nedjelju 7. ožujka u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku. 

Cernički Križni put jedinstven je po svojem čakavskom izričaju. Njegova posebnost krije se u grobničkoj čakavici, jeziku koji je pravo bogatstvo ovoga kraja. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odlučilo je još 2011. godine grobničku čakavštinu proglasiti zaštićenim kulturnim dobrom čime je grobnički idiom čakavice svrstan na listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra. Križni je put bio jedna od značajnih potpora uvrštavanju grobničkoga govora u spomenuti Registar zaštićenih kulturnih dobara RH.


Ove je godine Cernički Križni put dobio i dodanu vrijednost u vidu oratorija za orgulje, violinu i vokal. Tekst križnog puta čija je autorica Vlasta Juretić iz Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, uglazbio je vrsni orguljaš Mario Kamenar. Kamenar ujedno i izvodi skladbu na orguljama uz pratnju Dubravke Veljačić na violini i vokala Roberta Reljca. 

“Sam početak realizacije Cerničkog Križnog puta seže u 2003. godinu kada sam od Vlaste Juretić dobio tekst i započeo ga pisati za zbornu izvedbu no zbog niza okolnosti ta se ideja nije realizirala sve do ljeta 2020. godine”, navodi Mario Kamenar. “Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s violinisticom Dubravkom Veljačić i solistom Robertom Reljcem te na poticaj Vlaste Juretić, u studenom 2020. godine započele su intenzivne probe, a zahvaljujući velikom trudu i požrtvovnosti izvođača djelo će ubrzo ugledati svjetlo dana i to upravo u vrijeme korizme gdje tematski i pripada”.


Oratorij “Cernički Križni put” sastoji se od 14 postaja s dodatnim uvodom i krajem. Svaka postaja ima drugačiju melodiju i premda teksta nije puno, Mario Kamenar svakoj se riječi trudio dati glazbeni značaj. Svakoj postaji dodan je uvod čime se dramatika Isusove muke i raspeća približila slušateljima. Zvuk violine daje bogatstvo čitavom opusu, vokal snažno i dinamički vodi kroz događanja u postajama, dok orgulje punoćom zvukova upotpunjavaju cjelinu.

“Djelo je bogato instrumentirano, a dionica violine istaknuta je i pruža ljepotu izražavanja. Meni osobno predstavlja veliko zadovoljstvo izvoditi ovo djelo zbog duhovnog izričaja odnosno karaktera”, rekla je Dubravka Veljačić te nadodala kako Cernički Križni put kao djelo domaćih autora i izvođača služi na čast grobničkog kraja.


“Cernički Križni put krasi više posebnosti. Konkretan je doprinos očuvanju, zaštiti i promicanju kulturno povijesne baštine i jedini je Križni put s tekstovima postaja na čakavšćini. Da bi grobnički govor i nadalje zadržao status kulturnog dobra, nužno je održavati ga živim te je ovo djelo doista vrijedan doprinos u tom smjeru”, obrazložila je Vlasta Juretić, autorica teksta. “Svi smo nečim od Boga darovani sa zadaćom da darove ne trošimo nemilice nego ih dijelimo s drugima, na najbolji mogući način, svjesni činjenice da ništa tim darom postignuto nije samo naše pa tako ni uspjeh. Poznavajući sudionike u ovom projektu, sigurna sam da je tako. U očekivanju ovog lijepog događaja, autoru glazbe i izvođačima zahvaljujem na uloženom trudu te na radovanju koje su mi njime priuštili”.

Oratorij će se do blagdana Cvjetnice moći poslušati na nekoliko lokacija na Grobniku, a praizvedba će se održati u nedjelju, 7. ožujka nakon svete mise koja započinje u 10.30 sati u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova. Već iduće nedjelje u 20 sati Cernički Križni put moći će se poslušati u Crkvi sv. Bartola u Cerniku.