Čavle 1. prosinac 2020.

Darovi za čavjansku djecu ove godine stižu na kućni prag

Darovi za čavjansku djecu ove godine stižu na kućni prag
U općini Čavle posebna se pažnja i briga posvećuje djeci, stoga i unatoč trenutnim okolnostima neće izostati radosti blagdanskog darivanja i obilježavanja blagdana Svetog Nikole. 

Sva djeca uzrasta od jedne do sedam godina dobit će paketiće s poklonima koje će im ove godine, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i preporuka, Sveti Nikola uz pomoć dostavne službe donijeti na njihov kućni prag. Podjela paketa samo je dio programa kojeg i inače u povodu blagdana Svetog Nikole organizira Društvo naša djeca Čavle. Radi se o udruzi koja u suradnji s Općinom Čavle tijekom godine organizira brojne manifestacije za mališane kao što u Valentinovo, maškarana reduta, Igre po starinski, Sveti Nikola i božićna predstava.


“U maloj općini poput naše, djeca su najveće blago stoga se na sve načine trudimo pratiti ih kroz život. Općina Čavle roditeljima za svako dijete dodjeljuje jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 2 tisuće kuna za prvo i drugo dijete te 5 tisuća kuna za svako iduće. 2015. godine izgrađen je novi vrtić s dječjim igralištem vrijedan 15 milijuna kuna i sretna sam što uz podružnicu u Grobniku imamo riješeno pitanje smještaja za 250 djece, od čega je 5 jasličkih grupa. U prvom nam je koraku najvažnije bilo riješiti pitanje kapaciteta kako roditelji ne bi morali brinuti hoće li njihovo dijete biti upisano u vrtić. Sad kad je to riješeno, tražit ćemo načine kako kroz dodatne subvencije dugoročno smanjivati participaciju roditelja u cijeni vrtića”, istaknula je načelnica općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

Načelnica je naglasila kako je na samom početku krize izazvane koronavirusom, Općina izašla ususret roditeljima i oslobodila ih plaćanja troškova vrtića za djecu koja nisu pohađala vrtić u razdoblju od 16. ožujka do 1. svibnja. Trenutno je na snazi mjera koja osigurava da u slučaju zaraženog djeteta u skupini, cijela je skupina obvezna provesti samoizolaciju, a pritom se roditelje oslobađa obveza plaćanja za to razdoblje. Inače, ekonomska cijena za jaslice iznosi 2.400 kuna pri čemu roditelji snose troškove u iznosu 1.200 kuna, dok  za vrtić iznosi 2.200 kuna od čega roditelji snose 900 kuna. Popusti se obračunavaju za drugo i svako sljedeće dijete- 50 posto umanjenje cijene jeftinijeg programa. Važno je međutim istaknuti kako su za razliku od drugih sredina u cijenu uračunate i pelene, maramice i kreme. Dodatno, djeci je na raspolaganju niz dodatnih sportskih i drugih aktivnosti poput učenja stranih jezika, usluge pedagoga i defektologa, tradicijske skupine koja njeguje učenje narječja te poznavanje lokalne kulture i znamenitosti, likovnu skupinu i druge aktivnosti koje kvalitetu predškolskog obrazovanja u Općini Čavle dižu iznad prosjeka. 


Osim vrtićkog zbrinjavanja, Općina Čavle pobrinula se i prostore na otvorenom gdje se mališani mogu igrati i rekreirati pa se tako na području općine nalazi 17 dječjih igrališta, od čega je 12 u naseljima, 2 u sklopu vrtića i 3 na Platku. Izuzevši troškove redovnog održavanja, u igrališta je uloženo preko 3.5 milijuna kuna. Uz to, u centru mjesta uređen je i prostor knjižnice kao ogranak gradske knjižnice Rijeka gdje se, osim velike ponude knjiga za sve uzraste, često organiziraju čitaonice i zabavne radionice za djecu koje su trenutno nažalost obustavljene u skladu s protuepidemijskim mjerama, no zasigurno će ponovo biti uvedene čim to prilike dopuste.

Komentari