Čavle 19. lipanj 2023. Izvor: TZO Čavle

Gastro fešta od palente i sira ove subote na Čavlima

Gastro fešta od palente i sira ove subote na Čavlima
Najatraktivniji događaj je kuhanje velike palente od 500 kg, dok će u večernjem programu nastupiti Gustafi

Nadaleko poznati grobnički sir i palenta kompirica, tradicionalni specijaliteti grobničkog kraja, petnaestu godinu zaredom bit će glavne “zvijezde” 15. Festivala palente i sira, koji će 24. lipnja u Čavle privući brojne gurmane i one željne uživanja u tradiciji, okusima i zabavi.  

“Riječ je o festivalu posvećenom autohtonim poslasticama izniklih iz tradicije naših starih Grobničana, a danas se njeguju kao vrhunski gastro užitak. Festival je osmišljen kao događanje koje će popularizirati i spasiti od zaborava dio bogate grobničke tradicije. Središnji i najatraktivniji događaj je kuhanje velike palente od 500 kilograma u pinjati od 700 litara, koju s palentarima veličine vesla miješa preko 20 kuhara, a za njezino istresanje na taruj promjera 3 metra koristi se čak i dizalica”, ističe Rea Čargonja, direktorica Turističke zajednice općine Čavle.


“Palenta kompirica više je od autohtonog grobničkog jela. Ona je dio njegove povijesti, kulture ali i svakodnevnog života još i danas. Mnogi ugostitelji diljem Grobnišćine na svojim jelovnicima nude palentu kompiricu, a najbolje je kušati je upravo na velikom Festivalu palente i sira. Jesu li pola tone ukusne palente kompirice i obilje ukusnog grobničkog sira dovoljno primamljiva pozivnica? Ako jesu, onda nipošto ne propustite jednu od najvećih gastro manifestacija na Kvarneru i u Hrvatskoj”, nastavlja Čargonja.

Zabavni program, kojeg će voditi Joso Krmpotić, počinje od 18 sati kada će nastupiti KUD Zvir Jelenje, Plesni centar Sirius, Harmonikaši Sabbatini te gosti iznenađenja. Sajamsku ponudu obogatit će 15-ak domaćih proizvođača. Za dječji dio programa bit će zaduženi Društvo naša djece Čavle koji će od 19 do 20:30 učiti i zabavljati najmlađe igrama po starinsku.

Rado viđeni gosti na Grobnišćini su Gustafi koji će rasplesati cijele Čavle uz pratnju Dellboys benda u večernjem programu.