Čavle 11. lipanj 2019.

Hrastenica će ugostiti najbolje europske boćarice

Hrastenica će ugostiti najbolje europske boćarice

Boćarski dom Hrastenica predstojećeg vikenda, od 14. do 16. lipnja ugostit će Kup europskih prvakinja u boćanju, najjače klupsko natjecanje u ženskom boćanju.

Po drugi puta domaćin Kup europskih prvakinja u boćanju i jedan od sudionika su boćarice Čavle- Škole boćanja, aktualne viceprvakinje Hrvatske, a uz njih boje Hrvatske branit će aktualne prvakinje boćarice Labina. 

Kup europskih prvakinja organizira Boćarski klub Čavle- Škola boćanja uz potporu Općine Čavle, Primorsko- goranske županije, Hrvatskog boćarskog saveza i Boćarskog saveza Primorsko- goranske županije. 

“Općini Čavle drago je da ima priliku ugostiti ovako prestižnu manifestaciju. Osim sportskog dijela, imat ćemo i Sajam domaćih proizvoda, rukotvorina i hrane, a Grobnički dondolaši i Udruga Palentari kuhanjem palente i gulaša pobrinut će se i za humanitarnu stranu događanja”, rekao je zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović dodavši kako se i na Platku uredilo četverostazno boćalište što je još jedna potvrda o napretku i ulaganjima u boćarski sport. 

Izuzev dvije Hrvatske ekipe na Kupu europskih prvakinja još sudjeluju Saint Vulbas (Francuska), Afad Sport (Turska), Borgonese (Italija), Krim Ljubljana (Slovenija), Altina (Srbija) i Parsec Moskva (Rusija). 


“Ovo je 17 izdanje Kupa europskih prvakinja, četvrto u ovakvom formatu s osam ekipa. Čavle su domaćin ddrugi puta zaredom, treći ukupno. Zadovoljstvo nam je što ćemo po prvi puta ugostiti boćarice iz Rusije. U ždrijebu nema nositelja već svi idu u bubanj, a utakmice se sastoje od devet igara, ukupno 18 bodova. Bit će ovo praznik ženskog boćanja”, rekao je Marino Štefan, predstavnik Hrvatskog boćarskog saveza i Europske boćarske federacije.

I Čavjanke imaju svoje adute, među prvima je Carrolina Bajrić, reprezentativka i predvodnica mladih ženskih boćarskih snaga Hrvatske, zatim Nikol Marelja Bošnjak, Virginia Bajrić...


“Prosjek godina u našoj ekipi je 17 i pol tako da ćemo još dugo godina slušati o njihovim uspjesima. Prije dva tjedan smo igrali završnicu prvenstva Hrvatske te su cure još uvijek u formi. Nadamo se pobjedama i da što dalje dođemo u poretku natjecanja. Naša predvodnica Carrolina Bajrić će imati priliku uzvratiti Francuskinji Rivers za poraz u finalu Svjetskog prvenstva u Kini prošle godine. Saint Vulbas je čak sedam puta bio pobjednik ovog natjecanja što dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Imaju igračice koje su bile ili su još uvijek reprezentativke. U Francuskoj je registrirano šest tisuća boćarica, a oo najkvalitetnije je koncentrirano u Saint Vulbas. I talijanska ekipa ima dvije reprezentativke, U slovenskom Krimu igraju četiri pripadnice slovenske nacionalne vrste. U Turskoj je u uzletu seniorsko boćanje, Srbija također dolazi s najboljom boćaricom Natašom Antonjak. Nadam se da će nas ždrijeb pomaziti te da ćemo izvući Ruskinje koje su tek počele raditi iskorak u ovom sportu. Labin u svojim redovima ima najtrofejniju hrvatsku boćaricu Nives Jelovicu, te Tanju Grubišu koje su aktualne europske prvakinje u paru”, rekao je trener Čavle- Škole boćanja Dean Klarić. 


Prošlogodišnje pobjednice bile su Francuskinje iz ekipe Bievre Isere, ali Saint Vulbas ih je nadigrao u prvenstvu te stekao pravo nastupa. Čavle Škola boćanja lani je završilo na trećem mjestu nakon što su u polufinalu tijesno poražene od Krima. 

“Silom prilika i mi imamo smjenu generacija. Izgubili smo tri standardne igračice zbog radnih i životnih okolnosti, ali imamo 23 igračice u raspnu od 9 do 22 godine i vjerujem da imamo budućnost. Tko god bude zaigrao u subotu dat će svoj maksimum na terenu”, poručio je Klarić koji ej iskoristio priliku i zahvalio se Primorsko- goranskoj županiji, Općini Čavle, Zajednici sportova PGŽ, Hrvatskom boćarskom savezu i Boćarskom savezu PGŽ na logističkoj i nacionalnoj pomoći u organizaciji Kupa koji će još dvije godine "stanovati" u Čavlima.  

Svečano otvaranje je u petak od 19,30 sati nakon kojega će biti održan ždrijeb. U subotu četvrtfinala počinju u 9 sati, a polufinala od 18 sati. U nedjelju ujutro završavaju se polufinala, a finale počinje u 11 sati dok će proglašenje pobjednika biti u 16 sati. 

Treba istaknuti da se poražene ekipe u polufinalima ždrijebom određuju za borbu za plasman od petog do osmog mjesta. Pobjednici tih susreta igrat će B finale, utakmicu za peto mjesto. Utakmice za treće i sedmo mjesto se ne igraju. 

Foto: arhiva