Čavle 25. rujan 2015.

“Lijepom našom” na Čavlima

“Lijepom našom” na Čavlima
Jedinstveno glazbeno putovanje “Lijepom našom” stiglo je na Grobnik. Dugovječna HRT-ova emisija pod dirigentskom je palicom Branka Uvodića snimana u prepunoj Sportskoj dvorani u Mavrincima, u kojoj su se publici predstavili izvođači s Grobnišćine, ali i brojni gosti iz svih dijelova naše županije
 
“Tu je jubav moja”, odjekivalo je jučer Mavrincima. Neslužbenom grobničkom himnom, koju su svi sudionici izveli uz pomoć brojne publike, predvođene općinskim načelnikom Željkom Lambašom, završilo je četverosatno snimanje emisije “Lijepom našom”. 
 
Prepuna dvorana u Mavrincima pljeskom je ispratila more izvođača koje je u impresivnom posljednjem činu preplavilo pozornicu. 
 
Kroz dvije grobničke epizode najgledanije HRT-ove emisije gledateljima će se predstaviti brojni izvođači s područja Grobnišćine, ali i gosti iz okolnih mjesta, kao i nekoliko sudionika koji su na Grobnik doputovali iz nešto udaljenijih krajeva Hrvatske.
 
Jučer su tako nastupili: KUD Zvir, FA Zora, KUD Delnice, KUD Ive Jurjević, ŽZ Korezin, DZ PZM Josip Kaplan, Petra Mavrinac, Klapa Grobnik, Klapa Hreljin, Klapa Nono, Klapa Kamelija, Fijaker, Danijel Šimek, Antonio Krištofić, Katja Budimčić, Žarko Žeželić Prdela, Mladen Dorić i Vedran Mlakar, Klapa Kamik, Mladen Valjan Vlačina, Joso Butorac i Voljen Grbac, Antonela Malis, Neno Pavinčić, Alen Polić i Jabuke, TS Novi, Jozefina i Trio Rio, Koktelsi, Karin Kuljanić, Đani Maršan te Mladen Grdović.
 
Srušeni mitovi i otvorena srca
 
Zadovoljni su jučer bili brojni gledatelji, ali i poveća ekipa HRT-a, predvođena voditeljem i “glavnim krivcem” što emisija “Lijepom našom” Hrvatskom putuje već više od dva desetljeća, Brankom Uvodićem.
 
A komplimenti koji dolaze od čovjeka koji je obišao gotovo svaki kutak Hrvatske i upoznao njene ljepote svakako imaju težinu.
 
“Na Grobnišćini smo prvi put i drago mi je što je tako bogata tradicijskom kulturom, kao i ostali dijelovi lijepe naše. Potvrđuje i trajanje ove emisije da je to neiscrpni izvor nadahnuća, ljepota i bogatstava. Nikad dovršena priča. Drago mi je da sam imao prigodu ući u kuće ljudi koji ovdje žive i osjetiti to gostoprimstvo, iako o Grobničanima nisu svi govorili kao o najljubaznijima. Zaista ne znam zbog čega su takve priče o Grobničankama i Grobničanima kružile. Gdje god smo bili svi su nas dočekivali širom otvorenih vrata i nudili srce na dlanu. Ja samo mogu reći dođite na Grobnišćinu uživajte u jednoj pomalo zaboravljenoj čakavštini. Puno je melodike, puno ljepote u tom govoru, a sve to još uvijek živi. Hvala svima koji pridonose tome da možemo reći da smo po tradicijskoj kulturi najbogatiji narod na svijetu. Mislim da ćemo uspjeti tek mali dio svega toga predstaviti kroz naše emisije. Vjerujem da će gledatelji diljem lijepe naše, ali i brojni gledatelji iz inozemstva osjetiti dio te atmosfere,” rekao je Branko Uvodić.
 
Dvije sedamdeset minutne emisije, snimljene na Grobnišćini, HRT će emitirati 3. i 10. listopada.