Čavle 13. listopad 2021.

Obnovljen impresivni spomenik podhumskim žrtvama

Obnovljen impresivni spomenik podhumskim žrtvama
Završeni su radovi na Spomen obilježju podhumskim žrtvama u Sobolima, vrijedni oko pola milijuna kuna. 

Obnovljen je impresivni spomenik podhumskim žrtvama u Sobolima, trajni podsjetnik na strašnu tragediju koja je 12. srpnja 1942. godine potresla Grobnišćinu. Tog su dana talijanski okupatori spalili selo Podhum i pogubili najmanje 91 osobu. U spomen na njih autor Šime Vukas spomenik je 1970. ukrasio s 91 štitom.


Spomenik je saniran, a obnovljeni su i dijelovi Spomen obilježja. Radove vrijedne oko pola milijuna kuna kraju je uspješno privela tvrtka Citadela. Obuhvaćali su čišćenje spomenika, odstranjivanje betona s pukotina, kako bi se očistila i zaštitila armatura te obradu samih pukotina, kompletno gletanje i farbanje spomenika izvornim tonovima. Uređeni su i ostali dijelovi Spomen obilježja; zidarski su obrađeni betonski segmenti, očišćeni su kameni kubusi, vaze i nosači svijeća te su zamijenjeni oštećeni i izrađeni nedostajući kameni elementi.


“Jako nam je drago da smo konačno uspjeli obnoviti spomenik. Bilo je krajnje vrijeme da ovom mjestu damo počast kakvu ono i zaslužuje. Zahvaljujem se izvođaču te Primorsko- goranskoj županiji, Općini Jelenje i jelenskoj Župi na pomoći”, poručila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, najavivši nastavak radova; zamjenu reflektora, hortikulturno uređenje te uređenje spomen ploča. Također, načelnica je najavila mogućnost otvaranja obnovljenog Spomen obilježja barem jednom mjesečno. 


Okupljene je pozdravio i jelenski načelnik Robert Marčelja, koji je poručio kako je Spomen obilježje u Sobolima važan podsjetnik na sumještane koji su na stravičan stradali u Drugom svjetskom ratu. Župan Zlatko Komadina naglasio je kako malo koja županija u Hrvatskoj ulaže tolika sredstva u obnovu antifašističkih spomenika te poručio kako se mi ne sramimo svoje časne povijesti. 


Spomenik je blagoslovio vlč Miroslav Pergl, a na obnovljeni su spomenik svijeće prvi položili i time odali počast podhumskim žrtvama: predstavnici Primorsko- goranske županije, Općine Čavle i Općine Jelenje, UAB- a Čavle, UHDDR- a Grobnišćine, UAB- a Jelenje, UDVDR- a Jelenje i UHBDDR- a Jelenje. 

Komentari