Čavle 15. listopad 2016.

Od pekmeza i kolača do ajvara od šumskih gljiva

Od pekmeza i kolača do ajvara od šumskih gljiva
6. “Pekmezijada” na Čavlima je, uz domaćine- Udrugu “Vidov san”, danas okupila desetak izlagača, iz Primorsko- goranske ali i okolnih županija, koji su predstavili svoje proizvode.  
 
Od marmelada, džemova, sirupa, sokova i čajeva, preko kolača i palačinki, sve do ajvara od šumskih gljiva i senfa od smokava. Sladokusci su danas na Čavlima došli na svoje. 
 
Svoje su proizvode, u sklopu 6. “Pekmezijade” u Domu kulture na Čavlima, predstavili izlagači iz: riječke okolice, Veprinca, Krka, Novog Vinodolskog, Lokvi, Otočca i Perušića. 
 
I ove su godine najviše proizvoda izložili organizatori- Udruga Vidov san. U skladu s nazivom manifestacije, najviše je bilo pekmeza, marmeladi i džemova od sakupljenog voća. Uz one tradicionalne od šipka, drenjule, bazge i šljiva, prvi su puta predstavljeni proizvodi od gloga i mandarinki. Poglede su mamili i svježi kolači, a Domom kulture širio se i miris tek pečenih palačinki. 
 
Stop ambroziji
 
Na ovogodišnjoj je “Pekmezijadi” predstavljen i program “Stop ambroziji”, kako bi se iskorijenila ova invazivna i agresivna vrsta korova, koja se brzo širi, a štetna je za zdravlje ljudi.
 
Grobničani ponovno za Adri
 
Pekmezijada je i ove godine imala humanitarni predznak. Naime, prihod od prodaje proizvoda Udruge Vidov san, kao i kotizacija te prihod od prodaje majica namijenjeni su petogodišnjoj Adriani Bakić, djevojčici iz Čavala, oboljeloj od teške Batenove bolesti.