Čavle 18. lipanj 2023. Klaudio Vrančić

Uvijek žestoko, “do kosti”, a onda zajedno na šank

Uvijek žestoko, “do kosti”, a onda zajedno na šank
Ovih se dana, uz bogat prateći program, igra treće izdanje Malonogometnog turnira “Jama”

Generacije su stasale u čavjanskoj “Jami” i uz “Jamu”. U vremenima prije mobitela, PlayStationa i Instagrama, tu se “j pikalo”, prije i poslije, nerijetko i za vrijeme škole. A s ljetom je stizao i malonogometni turnir zbog kojeg je sve ostalo na Čavji, barem nakratko, padalo u drugi plan. Zbog turnira na kultnom čavjanskom igralištu nekada su se propuštali rođendani i obljetnice, otvarala “bolovanja”, zapostavljale obaveze i bolje polovice. 


Kroz povijest su u “Jami” igrala brojna poznata nogometna imena, a nerijetko su na drugoj strani bili lokalni dečki, s manje ili više (malo)nogometnog iskustva, ali uvijek s puno entuzijazma. Uz bučnu podršku improviziranih tribina profesionalcima su se suprotstavljali amateri, starima mladi, prijateljima prijatelji. Uvijek žestoko, “do kosti”, a onda zajedno na šank. 


Teško da na Čavji postoji muška osoba, starija od 30, koja nema barem jednu dobru priču iz “Jame”. Nažalost, kroz godine, priče su postajale sve starije, a ljeta u “Jami” sve mirnija. Turnir je predugo živio samo u sjećanjima onih “iskusnijih”. A onda je 2021. nekolicina entuzijasta iz redova Dondolaša, koje predvodi Alen Haramija, mali nogomet konačno vratila kući, pod svijetla reflektora obnovljenog čavjanskog igrališta. 


Ovih se dana, uz bogat prateći program, igra treće izdanje Malonogometnog turnira “Jama”. Sportska će fešta, grobnički praznik nogometa i druženja, potrajati sve do 21. lipnja, kada će se, uz finale, odigrati i “Derbi po domaću” između Grobničkih dondolaša i Zametskih zvončara. 


U “Jami” tako opet nastaju neke nove priče, “pikaju” neki novi dečki. I nije bitno voljeli nogomet ili ne jer “Jama” je, bila i ostala, više od nogometa, više od turnira.