Čavle 6. siječanj 2017.

Veliko zvono označilo početak mesopusta

Veliko zvono označilo početak mesopusta
Na Cipici, iz dvorišta pokojnog Ivana Raka- Diže, začuo se Grobničanima dobro poznati zvuk. Odjeknulo je veliko zvono, koje su objesili Grobnički dondolaši i time najavili svoje vrijeme- mesopust.

Mesopusna događanja na Grobnišćini tradicionalno najavljuju Grobnički dondolaši koji na blagdan Sveta tri kralja, u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka- Diže, objese veliko zvono i time simbolično najave svoju “vladavinu”. 

Prva je zvonjava obično čast koja pripada dondolašu godine. Najboljeg u svojim redovima dondolaši biraju svake godine, a u obzir se uzima aktivnost, kako u dondolaškim “pohodima” tako i u radnim te humanitarnim akcijama. 
 
Vanja Perić naj dondolaš 2016.

Prestižnu je titulu najboljeg dondolaša 2016. osvojio Vanja Perić, koji je tako postao i jedini dondolaš koji je najboljim proglašen dva puta u “karijeri”. No, zbog njegova izostanka zazvonili su finalisti u ovogodišnjem izboru Danijel Fućak i Daniel Grabar.

Simbolični čin, u režiji Grobničkih dondolaša, uvod je u mesopusna događanja na Grobnišćini, kojih ni ove godine neće nedostajati.
 
Sutra prvi ovogodišnji Čavjanski maškarani tanci

Već sutra Grobnički dondolaši “obahajaju” Općinu Čavle, nakon čega, u večernjim satima, zajedno s Čavjanskim maškarama, iza Doma kulture vješaju krivca za sve nedaće u protekloj godini. Spomenimo i da će u 17 sati, u iščekivanju dondolaša, biti otvorena jedinstvena izložba ručno rađenih figurica zvončara i tradicijskih maski Europe u staroj vijećnici Doma kulture Čavle.

Posebno veseli što se na Čavle ove godine vraćaju maškarani tanci. Prva od osam subota rezervirana je za Koktelse i Fiestu, koji će sutra zabavljati maškare u Domu kulture na Čavlima.