Čavle 22. lipanj 2023. K.V.

Hotel Nostalgija, Puni pansion i Realisti stižu na Čavle

Hotel Nostalgija, Puni pansion i Realisti stižu na Čavle
Šest odličnih predstava i mnogo vrsnih glumaca na programu 22. Festivala teatra Čavle- Omišalj, od 23. do 30. lipnja
 
Već dvadeset dvije godine Grad Grobnik i Omišalj domaćini su zajedničke kulturne manifestacije Festivala teatra Omišalj- Čavle koji na ove dvije destinacije donosi poznate glumce i odlične predstave različitih žanrova. Predstave će se izvoditi naizmjence od 23. do 30. lipnja i to u prostoru drevnog Kaštela Grobnik i na trgu Prikešte u Omišlju, a u slučaju kiše i lošeg vremena predstave će se igrati u Domu kulture Čavle, odnosno u Društvenom domu u Omišlju.

“Posebnost ovog Festivala je što predstavlja plod suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Čavle i Općine Omišalj, nekadašnjih frankopanskih kaštela, sredina prebogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom“, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. 

Festival financiraju Općine Čavle i Omišalj, uz podršku njihovih Turističkih zajednica. Programski voditelj je Denis Redić. Ove godine će otvorenje Festivala biti u petak, 23. lipnja na trgu Prikešte u Omišlju, a zatvaranje sedam dana kasnije, 30. lipnja u Kaštelu Grada Grobnika. 


U ponedjeljak, 26. lipnja, u Kaštelu Grada Grobnika gostuje Kazalište Lectirum s novom predstavom “Hotel Nostalgija”. Na istom mjestu u srijedu, 28. lipnja igra predstava “Puni pansion”, B- Glad produkcije. U petak, 30. lipnja, zadnji dan festivala, na Grobnik tradicionalno dolazi Teatar Exit, ovaj puta s predstavom “Realisti”. Sve predstave igraju u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Festival ima ocjenjivački karakter. Publika bira najbolju predstavu a ocjenjivački sud u sastavu Višnja Višnjić Karković, Bogdana Čiča i Robert Zaharija bira najbolju glavnu mušku i žensku  ulogu, redateljsko ostvarenje te najbolju predstavu u cjelini. 

Spomenimo i kako su ususret Festivalu, na inicijativu organizatora Općina Čavle i Omišalj, a s ciljem da se djeci približi kazalište te ih dodatno senzibilizira spram tradicije održavanja festivala, održane predstave za djecu “Želim biti, hoću biti“ i “Sunce, Djever i Neva Nevičica”.