Viškovo 5. svibanj 2016.

Majevica na Viškovu

Majevica na Viškovu
“Majevica”, fešta od mladega leta, tradicionalno se održava prve nedjelje u svibnju. Manifestacija je posvećena tradiciji, očuvanju kulturno- povijesne baštine, kuhinje i starinskih običaja Halubajskog kraja. 

Tradicionalno se Majevica održavala prve nedjelje u 5. mjesecu, a običaj je bio da mladići djevojkama prozor ukrase cvijećem, a “maj“ stave na vrh kuće, dimnjak ili neko visoko mjesto.  

Ovogodišnja Majevica održat će se ove nedjelje, na parkiralištu Milihovo, s početkom u 14 sati. Organizatori su pripremili bogat program u sklopu kojeg će prezentirati nekadašnju hranu na Halubju, a s domaćom kuhinjom predstavit će se i učenici opatijske ugostiteljske škole. Svoj će obol dati i Marinićeva muzika.
 
Klapa Mistrage i D’Beni Bend

Na Milihovu nikome neće biti dosadno. Oni “razigraniji” moći će se okušati u starinskim igrama poput skakanja u vrećama, gađanje lonca zatvorenih očiju, bacanja potkova, “prćenja na pal” po pršut, boćanja i povlačenja konopa.

Domaće proizvode izložit će Udruženje obrtnika Viškovo- Kastav- Klana- Jelenje, a organiziran je i dječji kutak za najmlađe. Posjetitelje će zabavljati Klapa “Mistrage” i D’Beni Bend.

“Pozivamo Vas da uz raznovrstan zabavni program, puno zanimljivih starinskih igara, penjanje na stup po pršut, boćanje s drvenim boćama, potezanje konopa, skakanje u vrećama uživate u pravoj fešti po starinski,” poručuju organizatori.