Ostalo 26. svibanj 2020.

10 stvari koje možete raditi u “Riječkom prstenu”

10 stvari koje možete raditi u “Riječkom prstenu”
Proljeće, ljeto, jesen ili zima, neovisno o dobu godine naš predivni kraj uvijek ima što za ponuditi, kako domaćinima, tako i sve brojnijim posjetiteljima. Donosimo vam 10 prijedloga što raditi u “Riječkom prstenu”.

1. Roštiljati u predivnoj prirodi


Roštilj je uvijek najukusniji u prirodi, dakako uz dobro društvo. I dok se za društvo morate pobrinuti sami, za prirodu se pobrinuo “Riječki prsten”. Vi samo trebate izabrati želite li u roštilju uživati uz šum mora, žubor Rječine ili na Platku, na “koračić” do neba.

2. Uživati na brojnim plažama


Ako napišemo da je spas od ljetnih vrućina najbolje potražiti na plažama zvučat će kao da smo otkrili “toplu vodu”. No, unatoč tome, aktivnost je to koju ne smijemo uzimati zdravo za gotovo jer nam na njoj, u ljetnim mjesecima, zavidi cijela unutrašnjost Hrvatske.

3. Skijati s pogledom na more


Platak možda nema najduže ili najbolje skijaške staze, ali zato ima “pogled od milijun dolara”. Za lijepog se vremena s vrha Radeševa vidi Kvarner i naše more pa kad najdražu planinu prekrije “bijeli tepih” Riječani skijaju s pogledom na more.

4. Guštati u sjajnim jelima


Gurmani će u “Riječkom prstenu” lakoćom pronaći nešto za sebe. Ljubitelji domaće kuhinje i dobre kapljice na svoje će doći na Grobnišćini i Kastavštini, a u ribljim specijalitetima najljepše je uživati u Kostreni, na samo par metara od mora.

5. Istraživati povijesne znamenitosti


Žudika, Crekvina, lantrena, Gašparov mlin, katakombe, Takala… iako dio bogate povijesti našeg kraja, još uvijek su relativno nepoznati, a tu je i niz frankopanskih kaštela. Svi koji krenu na putovanje kroz povijest “Riječkog prstena”, neće požaliti.

6. Biciklirati atraktivnim stazama


Zaljubljenici u biciklizam davno su otkrili ljepote staza oko Rijeke, a povezivanjem biciklističkih staza Rijeke i prstena, u transverzalu dugu šezdesetak kilometara, što prolazi kroz osam gradova i općina, otvorile su se nebrojene mogućnosti.

7. Uživati u pogledima koji oduzimaju dah


Često zaboravljamo koliko je naš kraj uistinu lijep. Fortica, Radeševo, Grad Grobnik, Takala, Hreljinska gradina, kostrenski Solin… samo su neke lokacije na kojima se isplati zastati i uživati u fantastičnim pogledima koji oduzimaju dah.
 
8. Šetati šarolikim šetnicama


U Kostreni uz more, po kraljevičkom Oštru, pokraj Rječne, kroz predivne kastavske šume Lozu i Lužinu, po jedinstvenim “Grobničkim alpama” ili “Put Hreljinske gradine”, šetači oko Rijeke imaju izbor s kojim se malo tko u svijetu može pohvaliti.

9. Rekreirati se na svježem zraku


Uz skijanje, plivanje, šetanje i bicikliranje Riječki prsten nudi još niz aktivnosti u prirodi. Izdvojiti treba sve popularniji i sadržajima bogatiji Platak. Disk golf, tubing ili sanjkanje na suhom, tereni za košarku, nogomet, odbojku na pijesku, samo su dio ponude.

10. Uživati u jedinstvenim manifestacijama


Od pusnih događanja, Bele nedeje, Festivala palente i sira i Pomorske bitke, preko Jerry Ricks Blues Festivala, Čansonfesta i BIS- a pa sve do nekomercijalizirane bakaračke bakljade ili Ferala ki j’ pušćal sinjal… u “prstenu” kroz godinu možemo uživati u jedinstvenim manifestacijama.